Periimplantita: ce este, care sunt cauzele, simptomele și cum se tratează?
Implantul dentar reprezintă soluţia ideală de înlocuire a unui spațiu edentat (gol dentar), și se consideră că are o rată de succes foarte mare, de aproximativ 90-95%. Cu toate acestea, există cazuri rare în care pot să apară anumite complicații cauzate, în general, de o inserare incorectă a implantului sau de pierderea țesutului osos din jurul implantului. Aceste efecte secundare a implanturilor dentare apar de obicei după integrarea acestora, iar cauza cea mai frecventă este periimplantita.
Ce este periimplantita?
Periimplantita este o afecțiune care apare la pacienții cărora li s-au efectuat proceduri de implant dentar. Periimplantita este similară cu boala gingiilor prin faptul că provoacă leziuni ale gingiilor și dinților din jurul acesteia. Asemenea bolii parodontale, gingiile tale devin inflamate și roșii. Este o formă de boală echivalentă parodontozei ce se manifestă în cazul dinților naturali, de aceea implanturile inserate ca urmare a pierderii dinților afectați de parodontoză sunt mai predispuse la apariția periimplantitei.
Posibile simptome ale periimplantitei
- Sensibilitate la periaj: Inflamația poate provoca roșeață și durere a țesutului gingiilor din jurul implanturilor, iar sensibilitatea este un prim semn.
- Inflamația și modificarea culorii gingiilor: Foarte vizibil poate exista modificarea gingiei prin retragerea și schimbarea culorii acesteia.
- Slăbirea implantului: Apariția unei mobilități implantare cauzată de pierderea osoasă.
- Secreție de puroi din interiorul gingiilor din jurul implantului: Se identifică și prin respirație urât mirositoare care este însoţită de secreţii purulente.
În stadiile incipiente ale periimplantitei, simptomele sunt relativ ușoare. Cu cât infecția rămâne netratată mai mult timp, cu atât efectele secundare vor deveni mai grave. În cele din urmă, implanturile dentare pot eșua și structura osoasă poate fi deteriorată.
Care sunt cauzele apariției periimplantitei?
- Sistem imunitar afectat: Pacienții care suferă de o boală care poate afecta întregul organism prezintă un risc mai mare de periimplantită. Dacă aveți diabet sau o altă boală asemănătoare, consultați-vă cu medicul dentist înainte de a lua decizii pentru inserarea implanturilor dentare.
- Probleme dentare nerezolvate: Acestea pot fi chiar și obiceiuri involuntare pe care le puteți avea, cum ar fi scrâșnitul dinților în timpul somnului sau poziționarea greșită a dinților când maxilarul este închis.
- Îngrijire dentară incorectă: Lipsa folosirii mijloacelor auxiliare de îngrijire dentară, duș bucal, periuțe interdentare, ață dentară, precum și folosirea incorectă a acestora cauzează bacterii și reține resturi alimentare.
Tratament periimplantită la clinica stomatologică Perio Care din Timișoara
- Curățarea zonei: În etapa incipientă curățarea zonei cu ajutorul laserului este primul tratament recomandat. Pe lângă curățarea temeinică a zonei infectate, antibioticele ajută la uciderea bacteriilor nesănătoase rămase în gingii și oase.
- Intervenție chirurgicală: Cele mai severe cazuri de periimplantită necesită îndepărtarea implantului și o grefă osoasă pentru a înlocui osul deteriorat.
Tratamentul pe termen lung al periimplantitei are ca scop oprirea dezvoltării patologiei, consolidarea țesutului osos și împiedicarea reversiunilor.
Prevenire periimplantită la Clinica Perio Care Timișoara
Este recomandat ca în prima săptămână de la intervenția chirurgicală cu implant dentar, pacientul să nu consume alimente sau băuturi fierbinți și nici mâncăruri dure sau lipicioase. Este indicată consumarea alimentelor moi, reducerea fumatului și evitarea băuturilor carbogazoase. Pe lângă periajul zilnic, și îngrijirea corespunzătoare, este important să se realizeze și o igienizare dentară profesională de minim două ori pe an.
Dacă vă confruntați cu dureri și sensibilitate la mestecare, exerciții fizice sau chiar disconfort la nivelul maxilarului, acestea indică o problemă și trebuie examinată de medicul dentist cât mai curând posibil. Dedicarea timpului pentru un consult regulat va fi doar un avantaj pentru sistemul dumneavoastră dentar.
La Perio Care evităm orice fel de complicație, de aceea oferim o atenție riguroasă consultului, planului de tratament individual, corespunzător fiecărui zâmbet, dar mai ales efectuării tratamentului.
dr. Alin Drăgan
Clinica Perio Care