Mulțumit? Scrie-ne recomandări pe

Google și Facebook

parodontoza Timisoara, clinica stomatologica Timisoara

Cum se influențează reciproc boala parodontală și poliartrita reumatoidă?

Boala parodontală și poliartrita reumatoidă sunt două afecțiuni inflamatorii cronice care pot afecta sănătatea generală a unei persoane. Deși sunt două boli distincte, ele prezintă legături și există dovezi care sugerează că există o asociere între ele.

Pacienții cu poliartrită reumatoidă au un risc mai mare de a dezvolta boala parodontală. Inflamația sistemică asociată cu poliartrita poate influența răspunsul inflamator în cavitatea orală și poate agrava boala parodontală. Pe de altă parte, boala parodontală netratată sau netratată corespunzător poate contribui la accentuarea inflamației sistemice și la progresia poliartritei reumatoide.

parodontoza Timisoara, clinica stomatologica Timisoara

Ce este mai exact boala parodontală?

Boala parodontală, cunoscută și sub denumirea de afecțiune parodontală sau parodontită (popular parodontoză), este o afecțiune inflamatorie cronică a gingiilor, țesuturile care înconjoară și susțin dinții. Deci parodontita afectează gingiile (țesutul gingival) și osul în care se fixează dinții (parodonțiul).

Manifestările bolii parodontale pot varia în funcție de stadiul afecțiunii.

  • Gingiile roșii și inflamate (gingivita): Gingiile infectate pot deveni roșii, sensibile și umflate. Ele pot prezenta, de asemenea, sângerări în timpul periajului sau la mestecarea alimentelor.
  • Retracția gingivală: Pe măsură ce boala parodontală progresează, gingiile se retrag, iar rădăcinile dinților “ies la suprafață”. Acest lucru poate duce la sensibilitate dentară crescută la stimuli termici sau la anumite alimente și băuturi.
  • Apariția pungilor parodontale: În cazul în care infecția persistă, gingiile se pot desprinde de dinți, formându-se pungi sau buzunare profunde. Aceste pungi reprezintă spații între gingii și dinți, în care se acumulează mai multă plăcă bacteriană și resturi alimentare.
  • Dureri sau senzații de mobilizare a dinților: Pe măsură ce boala parodontală avansează și afectează structurile de susținere ale dinților, aceștia pot deveni sensibili și mai puțin stabili, ducând la senzații de mobilitate sau chiar dureri.
  • Respirație urât mirositoare persistentă (halitoză): Infecția bacteriană și acumularea de resturi alimentare provoacă un miros neplăcut al respirației.

Principalul factor al dezvoltării bolii parodontale este reprezentat de bacteriile care se găsesc în placa bacteriană. Aceste bacterii eliberează substanțe toxice și provoacă inflamație la nivelul țesuturilor gingivale, formând gingivita, o formă ușoară de boală parodontală, caracterizată prin inflamarea și sângerarea gingiilor. Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată printr-o igienă orală adecvată, se poate acumula și se poate transforma într-o substanță mai dură numită tartru sau piatră dentară. Tartrul reprezintă un mediu propice pentru bacterii, favorizând creșterea și multiplicarea lor. Astfel, inflamația se extinde în profunzime, afectând țesuturile de suport ale dinților, inclusiv osul și ligamentele parodontale.

Ce este mai exact poliartrita reumatoidă?

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună cronică care afectează articulațiile și alte organe din organism. În poliartrita reumatoidă, sistemul imunitar al organismului atacă în mod greșit țesuturile sănătoase, în special membranele sinoviale (membranele care acoperă articulațiile).

parodontoza Timisoara, clinica stomatologica Timisoara

Poliartrita reumatoidă poate prezenta o varietate de simptome.

  • Durere și sensibilitate în articulații, de obicei într-un model simetric (afectând aceleași articulații de ambele părți ale corpului).
  • Umflare și rigiditate a articulațiilor, în special dimineața sau după perioade de odihnă.
  • Limitarea mobilității articulațiilor și dificultate în efectuarea mișcărilor.
  • Oboseală, slăbiciune generală și scădere în greutate.
  • Posibila afectare a altor organe, cum ar fi inima, plămânii sau ochii, în cazurile mai severe.

Principalul factor al dezvoltării poliartritei reumatoide este dezechilibrul sistemului imunitar, care duce la atacarea greșită a țesuturilor sănătoase din articulații și alte părți ale corpului. Este important de menționat că fiecare persoană poate experimenta simptome diferite și pot exista variații în severitatea afecțiunii.

Care este legătura dintre poliartrita reumatoidă și boala parodontală?

Bacteriile orale asociate cu boala parodontală activează sistemul imunitar și provoacă o reacție inflamatorie sistemică. Aceasta poate contribui la declanșarea sau intensificarea poliartritei reumatoide la persoanele predispuse genetic. Mecanismele precise prin care bacteriile parodontale pot influența poliartrita nu sunt pe deplin înțelese, cu toate acestea inflamația cronică și răspunsul imun asociat cu boala parodontală pot afecta negativ articulațiile și pot contribui la dezvoltarea poliartritei reumatoide.

Este recomandat ca persoanele cu poliartrită reumatoidă să acorde o atenție specială igienei orale și să efectueze controale periodice la dentist pentru a menține sănătatea parodontală și pentru a minimiza riscul de complicații. Pe lângă igiena orală riguroasă, adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată și limitarea consumului de zahăr și alimente procesate, poate contribui, de asemenea, la prevenirea afecțiunilor gingivale.

Vă așteptăm la clinica de stomatologie Perio Care din Timișoara deoarece prevenția joacă un rol important în menținerea sănătății gingivale și dentare în general. Este mai ușor și mai puțin costisitor să previi problemele dentare decât să le tratezi ulterior.

dr Alin Dragan, specialist parodontologie clinica Perio Care Timisoara

dr. Alin Drăgan
medic dentist, specialist parodontologie

parodontoza Timisoara, clinica stomatologica Timisoara

TAG-URI SPECIALIZĂRI

# clinică stomatologică Perio Care Timișoara # tratamente parodontită # tratamente parodontoză # implanturi dentare Timișoara # implantologie # reabilitare dentara Timișoara # sistem implanturi Fast and Fixed # reabilitare dentară totală All-on-4 / All-on-6 # sigilare dentară  # protetică dentară # proteze scheletate # proteză pe implant # proteze dentare Timișoara # sinus lift # adiție de os # chirurgie orală # tratament de canal preț # tratamente endodontice # detartraj cu ultrasunete # AirFlow # albire dentară # fațete dentare ceramice # fațete dentare preț # estetică dentară # obturații dentare # stomatologie Timișoara # cabinet stomatologic # clinică stomatologică # implanturi dentare preț # parodontologie Timișoara # coroane dentare preț # clinică dentară Timișoara # urgențe stomatologice Timișoara # servicii urgență stomatologie Timișoara # stomatologie non-stop # urgențe dentare

LINK-URI UTILE, WEBSITE-URI PARTENERE

Dental Marketing
Derma Marketing
Medica Marketing
strategie marketing medicina dentara
promovare Facebook pentru stomatologie
dental web design wesbite stomatologie
optimizare SEO website stomatologie
branding stomatologie
tururi virtuae 360 Dental3DTour
Derma Marketing
promovare chirurgie estetica
promovare clinica dermatologie
verdemag
magazin produse naturiste
cursuri marketing & promovare pentru dentisti
dental education

ro_RORO