Mulțumit? Scrie-ne recomandări pe

Google și Facebook

durere dinti Timisoara, stomatologie Timisoara, tratamente laser

De ce apare durerea de dinți și cea gingivală? Metode de prevenție la clinica Perio Care

Durerea dentară în momentele nepotrivite este una dintre cele mai neplăcute experiențe legate de dentiție. Fie că este vorba de un disconfort temporar sau de o senzație ascuțită care nu vrea să treacă cu o pastilă, această suferință ne amintește adesea de importanța sănătății orale. De la durerile banale ale cariilor dentare până la complicații mai complexe ale gingiilor sau structurii osoase a cavității bucale, durerea stomatologică poate avea multiple cauze.

În acest articol, vom investiga cu atenție factorii ce declanșează astfel de disconforturi. Scopul nostru este să vă ofere o înțelegere mai profundă a naturii durerii dentare și să vă ajute să vă confruntați cu aceasta sau, mai bine încă, să o preveniți în întregime.

Apariția durerilor dentare

Durerile care apar în zona dinților pot avea o gamă variată de manifestări. Ele pot varia de la ușoare înțepături la dureri intense. Caracteristicile acestor dureri dentare variază în funcție de cauza lor, adesea manifestându-se sub forma unor atacuri de durere care pot dura între 15 și 30 de secunde, acestea putând să radieze către dinții vecini sau chiar către alte zone ale cavității bucale. Dacă nu sunt tratate prompt, durerile dentare pot deveni mai intense și pot persista pe o perioadă mai lungă.

durere dinti Timisoara, stomatologie Timisoara, tratamente laser

Posibile cauze ale durerilor de dinți

 • Cariile dentare: De cele mai multe ori, cariile dentare sunt considerate principalul vinovat în declanșarea durerilor dentare. Interesant este faptul că, în stadiile incipiente, cariile pot fi nedureroase. Cu toate acestea, când progresează și afectează nervul dentar, pot apărea sensibilitatea și dureri intense. Aceste momente dureroase pot varia în durată și intensitate și pot afecta calitatea vieții.
 • Inflamațiile dentare: Neglijarea cariilor poate duce la inflamații dentare. Acestea pot apărea atunci când cariile sunt lăsate netratate sau în cazul molarilor incluși care nu pot crește corect pe arcada dentară. Inflamațiile dentare pot provoca roșeață, inflamare și dureri puternice. Sunt un semnal important că ceva nu este în regulă în cavitatea bucală.
 • Fisurile dentare: Fisurile dentare, sau crăpăturile superficiale în smalțul dentar, pot fi o altă sursă de disconfort. Acestea pot apărea pe suprafața oricărui dinte și, în funcție de mărimea și adâncimea lor, pot provoca dureri. Fisurile pot fi cauzate de diverse factori, inclusiv leziuni traumatice sau obiceiuri precum bruxismul (scrâșnirea dinților).

Apariția durerilor gingivale

Durerea gingiilor poate apărea fără avertisment. Gingiile sunt compuse din țesuturi fibroase bine vascularizate care acoperă osul maxilar. În starea lor sănătoasă, gingiile au o culoare roz și o textură fermă. Cu toate acestea, atunci când apare o afecțiune gingivală, culoarea și starea gingiilor pot suferi modificări. Gingiile pot deveni roșii, pot deveni mai sensibile decât de obicei, și pot provoca durere la atingere.

tratament parodontoza Timisoara, parodontita, gingivita, terapie laser

Posibile cauze ale durerilor gingivale

 • Accumularea plăcii bacteriene: Un factor comun în declanșarea durerilor gingivale este acumularea plăcii bacteriene. Placa bacteriană reprezintă o peliculă subțire compusă din bacterii care se formează pe suprafața dinților. Aceasta apare atunci când zaharurile și amidonul din alimente interacționează cu bacteriile naturale prezente în gură. Atunci când placa bacteriană nu este îndepărtată eficient zilnic prin periajul dentar și utilizarea aței dentare, aceasta se acumulează sub linia gingiei. În timp, placa bacteriană poate duce la inflamația gingiilor și creșterea riscului de dezvoltare a afecțiunilor gingivale.
 • Fumatul și stilul de viață: Fumatul, asociat adesea unui stil de viață haotic și unei igiene orale precare, poate fi o altă cauză a durerilor gingivale. Fumătorii au un risc crescut de a dezvolta afecțiuni gingivale, cum ar fi gingivita sau parodontita. În plus, stilul de viață neregulat, stresul și igiena orală inadecvată pot agrava situația și pot cauza dureri gingivale mai intense.
 • Tulburările medicale: Anumite afecțiuni medicale, precum diabetul sau bolile autoimune, pot influența sănătatea gingiilor și pot cauza dureri. Dezechilibrele hormonale, cum ar fi cele care apar în timpul sarcinii sau menopauzei, pot, de asemenea, avea un impact asupra gingiilor și pot provoca disconfort.
 • Alimentația dezechilibrată: O dietă săracă în nutrienți esențiali, în special vitamina C, poate duce la slăbirea gingiilor și la apariția durerilor gingivale. Vitamina C este crucială pentru sănătatea gingiilor și pentru menținerea integrității lor.
 • Stresul: Stresul cronic poate afecta sistemul imunitar și poate crește vulnerabilitatea gingiilor la afecțiuni. Un nivel ridicat de stres poate agrava inflamația gingiilor și poate provoca dureri.

Durerea de dinți poate varia semnificativ în intensitate și poate avea semnale distincte care indică problema subiacentă. Iată cum pot fi interpretate simptomele dureroase:

 • Durere intensă: O durere dentară intensă poate fi un semn de afecțiuni precum cariile dentare avansate, abcesele dentare sau inflamații ale pulpei dentare. Această senzație poate fi atât de puternică încât să ducă la disconfort general și dificultăți în concentrare.
 • Sensibilitate la temperaturi: Dacă simțiți durere sau sensibilitate când consumați alimente sau lichide fierbinți sau reci, aceasta poate indica prezența cariilor sau a unui smalț dentar slăbit. Cariile sau leziunile pot expune nervii dentari la factorii externi, provocând astfel sensibilitate.
 • Durere constantă: O durere constantă, care nu se ameliorează sau se agravează în timp, poate fi semnul unei infecții dentare, cum ar fi o abces dentar sau un abces gingival. Aceste afecțiuni pot necesita tratament prompt pentru a evita complicațiile.
 • Durere însoțită de sângerare gingivală: Durerile dentare însoțite de sângerare gingivală pot fi semnul unor afecțiuni gingivale, cum ar fi gingivita sau parodontita. Aceste afecțiuni afectează gingiile și țesuturile de susținere ale dinților
 • Durere la atingere: Dacă simțiți durere la atingere în zona gingiilor sau a dinților, acesta poate fi un semn al inflamației sau infecției. Este important să consultați un medic dentist în astfel de cazuri.
 • Durere la nivelul maxilarului: Durerea dentară poate radia către maxilar sau față, și poate fi cauzată de inflamații ale sinusurilor sau de probleme ale articulației temporo-mandibulare (ATM).

Cum poți preveni durerea dentară și gingivală?

Atunci când experimentați durere dentară și gingivală, asigurați o igienă orală adecvată în zona care cauzează disconfort. Este esențial să evitați acumularea de resturi alimentare sau bacterii care pot agrava problema.

În astfel de situații, este recomandat să optați pentru alimente moi, astfel încât să protejați zona care provoacă durere și să evitați exacerbarea acesteia.

Dacă durerea pe care o simți este deosebit de intensă, poți să iei analgezice antiinflamatorii. Totuși, este important să reții că nu ar trebui să începi niciun tratament cu antibiotice fără a obține mai întâi recomandarea medicului dentist.

dr Alin Dragan, specialist parodontologie clinica Perio Care Timisoara

dr. Alin Drăgan
medic dentist, specialist parodontologie

tratament parodontoza Timisoara, parodontita, gingivita, terapie laser

TAG-URI SPECIALIZĂRI

# clinică stomatologică Perio Care Timișoara # tratamente parodontită # tratamente parodontoză # implanturi dentare Timișoara # implantologie # reabilitare dentara Timișoara # sistem implanturi Fast and Fixed # reabilitare dentară totală All-on-4 / All-on-6 # sigilare dentară  # protetică dentară # proteze scheletate # proteză pe implant # proteze dentare Timișoara # sinus lift # adiție de os # chirurgie orală # tratament de canal preț # tratamente endodontice # detartraj cu ultrasunete # AirFlow # albire dentară # fațete dentare ceramice # fațete dentare preț # estetică dentară # obturații dentare # stomatologie Timișoara # cabinet stomatologic # clinică stomatologică # implanturi dentare preț # parodontologie Timișoara # coroane dentare preț # clinică dentară Timișoara # urgențe stomatologice Timișoara # servicii urgență stomatologie Timișoara # stomatologie non-stop # urgențe dentare

LINK-URI UTILE, WEBSITE-URI PARTENERE

Dental Marketing
Derma Marketing
Medica Marketing
strategie marketing medicina dentara
promovare Facebook pentru stomatologie
dental web design wesbite stomatologie
optimizare SEO website stomatologie
branding stomatologie
tururi virtuae 360 Dental3DTour
Derma Marketing
promovare chirurgie estetica
promovare clinica dermatologie
verdemag
magazin produse naturiste
cursuri marketing & promovare pentru dentisti
dental education

ro_RORO